dimarts, 15 de juny del 2010

SORTIDA SEGON TRIMESTRE CERCLE D'AMICS DELS PARCS NATURALS

Aquest cop ens hem desplaçat fins a Guardiola de Berguedà..Tot i les prediccions de pluja, el temps ens ha permes finalitzar la sortida, ens han caigut quatre gotes mentres dinavem a la zona de pic-nic, pèro res més.
Excepcionalment en aquesta descoberta s'ha fet una única activitat per tothom, que ha sigut la visita del monestir de Sant Llorenç i la mina de petroli de Riutort.
S'ha arrivat a la mina caminant per una pista del bosc, que trancorre el costat del riu Tort, que és un afluent del Llobregat.En total haurem caminat uns 3 Km.
La visita ha transcorregut al llarg de les galeries d'aquesta mina, que es carecteritza per semblar-se a una cova natural, amb la singularitat que amaguen les seves pedres impregnades d'or negre.Ens han explicat com es forma el petroli, la seva extracció i utilització.També hem vist la sorprenent galeria sud, plena d'una aigua blau turquesa,
els bacteris que s'alimentan del petroli,s'ha parlat de la fauna que hi habita, que són les salamandres i els ratpanats.Aquesta mina té la singularitat d'esser l'única mina de petroli visitable de Catalunya.
Després de la visita a la mina l'autocar ens ha portat fins a Guardiola de Berguedà, a on s'ha tingut de fer un trajecte d'uns 10 minuts caminant en pujada per arrivar fins el monestir.
El guiatge a estat per part de “Dinamització del Patrimoni”.
L'església es va bastir entre el segle X i el segle XII. El terratrèmol del 2 de febrer de 1428 va afectar greument les edificacions del monestir, causant la destrucció del porxo sobre el cual s'habia construit el primitiu campanar i la meitat oriental i la nau nord de l'església.
A partir de 1982 fins el 2008 la Diputació de Barcelona va promoure la seva restauració.S'ha recuperat el volum inicial de l'església i ara es pot contemplar l'espai tal i com estava en el segle XV, presidit per la tribuna-cripta de la nau central.
A internet he trobat unes fotos de com era a l'any 1930 i més tard quan es van fer els treballs arqueologics, les fotos actuals pertanyen el meu book.











1 comentari: