dimecres, 21 d’octubre del 2009

LA MATERNITAT D' ELNA



Obra d'Assumpta Montellà i Carros. Tot va començar sent una investigació pel seu treball de recerca a l’UAB, més tard es va pensar en fer aquest llibre.
Mitjançant el testimoni de tres mares, els nens de l’exili (que 65 anys desprès ens han explicat com es van sentir en un país d’acollida), la pròpia Elisabet Eidenbenz en la que en l’ any 2006 la Generalitat de Catalunya li va coincidir la Creu de Sant Jordi. (distinció anual que concedéis la Generalitat a entitats o persones que haguin prestat seveis a Catalunya).
El llibre ens narra la situació durant la caiguda de la Republicà Espanyola, l'èxode massiu els camps de refugiats d’Argelers,Sant Cebrià, El Bacarés i Ribesaltes. La història d’una jove mestre suïssa que viatja a Espanya com a voluntària, transforma un vell palauet abandonat a Elna, al Rosselló, població situada a la Catalunya Nord, en una maternitat on acollir les futures mares dels camps dels sorrals de la platja. Durant el període comprès entre el gener de 1939 i l’ abril de 1944 fins quan els alemanys forçen el tancament. Sense Elisabeth Eidenbernz aquests nadons, cinc-cents noranta-set, no haguessin sobreviscut degut a les condicions infrahumanes dels camps a on no hi habia ni barracons, ni aigua potable, ni latrines.Només filferros, sorra i mar.
Una aventura de dones i nens, de naixements, de vida.
Algú ha dit que aquesta és la Llista de Shlinder catalana.

Esgarrifós!

1 comentari:

  1. Que maco Mariló!!!

    A proposit,el video de femitic ja el pots treure.Jo ja l'he tret.

    Molts Petonets!!!

    ResponElimina