divendres, 26 d’octubre del 2012

L' HOME DE LA MALETA


Obra de Ramón Solsona, guanyadora del Premi Sant Jordi 2010.
Venerando Mallols Cachaldora, es un avi de 75 anys, antic músic d'Orquestra de ball, que el quedar vidu decideix vendre's el pis i anar a viure un mes a casa de cada filla.

Us podria dir la veritat: la casa em cau a sobre i tenir una peruana unes quantes hores de tant en tant no arregla res.La casa buida em fot una basarda que espanta a Nostro Senyor. Vull estar amb la meva família, en una casa on hagi moviment, gent que entra i surt, gent que està contenta i que s'enfada, la taula parada per mes d'una persona, puc oferir-me per donar un cop de mà quan Fabi falta, puc anar a comprar el pa...
M'entendreu més bé si us ho dic d'una altra manera.
Parlem de quartos.
Em vull vendre el pis i lo que em dongin ho dividim en quatre parts iguals. A canvi, passaré un mes a casa vostra. Començaré per tu, que ets la gran, deprès per tu, després per tu i després torno a començar la ronda. Un mes amb cadascuna. Què me'n dieu? ( pag. 76)

La convivència a casa les seves filles no serà gens fàcil, cada casa es un model diferent de família, d'una manera divertida i utilitzant un català popular ple  de barbarismes i frases fetes ens explicara les seves vivències .
Aquest es un recull d'algunes de les frases fetes que hi trobem, n'hi han que a casa les utilitzem, Peró no es gaire corrent sentir-les anomenar.

"El que n'és de mena mai s'esmena", "Tossut com una banya de marrà", "Els viudos som bous sense esquelles", "Està més escurat que una puta en Quaresma, "L'hoste i el peix als tres dies puden",  "Qui molt xerra, molt s'erra" o "Amor de filla, amor de guilla",
. "Sí que la pujarem dreta, la paret!""Hi has posat més pa que formatge!" "D'un pet en foteu set esquerdes." "Et conec herbeta, que et dius marduix." "Feina fuig, mandra no em deixis."
 "Qui té amics té fatics." "Mal llamp t'encengui el cul!" "Hi ha ulls que s'enamoren de lleganyes."
"És més gandul que el jeure." "Tant com plou el vent ho eixuga". "Això és can pixa-i-rellisca.""Confondre el cul amb les tèmpores." "Això és can penja-i-despenja."
. "Li donessin pel cul amb una canya esquerdada." "Girem full que l'epístola no és d'avui."
  "Ja se sap que les olives i les dones d'altres cases són més bones.""Tenir mal de ventre pel cagar dels altres." "Qui està de pega fins amb els collons ensopega."

                                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada